آیا پشت کنکور بمانم یا خیر؟
یکی از سوالات رایجی که در ذهن داوطلبان کنکور، پس از شرکت در این آزمون شکل میگیرد این است که پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰ منطقی است؟ “.
این پرسش نهتنها داوطلبان، بلکه خانوادههایشان را نیز تحتالشعاع قرار میدهد؛ زیرا نتایج و رویدادهای پیش رو در سال آینده، غیرقابلپیشبینی است. از طرفی تکرار استرسهایی که بر دانشآموزان تحمیل میشود، در نظر خانوادهها خوشایند جلوه نمیکند و همانقدر که داوطلبان بار سنگین اضطراب را با خود به دوش میکشند، والدین نیز تا حدی تحت تأثیر نگرانی فرزندانشان، دچار تشویش میشوند.
به نظر میرسد پشت کنکور ماندن برای دختران دغدغهی چندانی نداشته باشد و بخش اعظم این دغدغه مشمول حال پسران است؛ چرا که برای پسران مسئلهی سربازی مطرح است و همین امر، علت اصلی محدودیت آنان برای پشت کنکور ماندن است؛ اما آیا میتوان روشی را جهت پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰ برای پسرانی یافت که قرار است برای سومین بار در آزمون کنکور شرکت کنند؟
آیا صلاح است داوطلبان یک سال دیگر را پشت کنکور بمانند؟
در ادامهی این مقاله به این مطلب میپردازیم و جنبههای مختلف این موضوعات را مورد بررسی و تحلیل قرار میدهیم.
مسئله سربازی برای پسران
کنکور یکی از راههای تعیینکنندهی مسیر زندگی و آیندهی دانشآموزان است؛ اما این مسیر برای دختران و پسران متفاوت است؛ چرا که برای پسران مسئلهای مطرح میشود که دختران نیازی نیست بابت آن نگران باشند و آن مسئلهی پردغدغهی سربازی است.
این مطلب میتواند استرس ناشی از کنکور را برای پسران چندین برابر کند؛ زیرا پسران برخلاف دختران، موقعیت چندین سال پشت کنکور ماندن را ندارند و سربازی عامل اصلی این ممانعت و محدودیت است؛ بنابراین تصمیمگیری برای پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰ برای همهی پسران چندان آسان به نظر نمیرسد.
طبق قانون، پسرانی که به سن ۱۸ سالگی رسیدهاند باید برای معرفی خود به خدمت نظام وظیفه اقدام کنند. البته بر اساس قوانین موجود در سربازی پشتکنکوری ها، هماکنون نیز دانش آموزان میتوانند تا سن ۲۰ سالگی از معافیت استفاده کنند.
پسرانی که کنکور ۹۹ اولین کنکورشان بوده است، میتوانند بدون نگرانی پشت کنکور ۱۴۰۰ نیز بمانند؛ اما آن دسته از پسرانی که قرار است در سال ۱۴۰۰ سومین کنکورشان را پشت سر بگذارند، با محدودیت مواجه میشوند که البته راهی برای دور زدن این محدودیت وجود دارد!
این دسته از داوطلبین میبایست در یک دانشگاه غیر روزانه مانند دانشگاههای پیام نور، آزاد و… ثبتنام کنند و بهمحض قبولی، دو ترم را مرخصی بگیرند. این عمل از آن جهت کارآمد است که داوطلبان فرصت مطالعه برای کنکور ۱۴۰۰ را پیداکرده و خود را برای این آزمون آماده میکنند. پس از شرکت در کنکور ۱۴۰۰ و قبولی در دانشگاه جدید، دانشجویان مذکور میبایست از دانشگاه غیر روزانهی خود انصراف دهند و جهت ثبتنام در دانشگاه جدید اقدام نمایند. در این صورت توانایی شرکت در کنکور را برای بار سوم پیدا خواهند کرد.
درست است که چنین راهکاری، قدری هزینه دارد اما برای کسی که قبولی در یک دانشگاه خوب را یک ضرورت میداند، ایدهای بسیار خوب است و کاملاً ارزشش آن را دارد.
دو راهی برسر پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰
تعداد زیادی از داوطلبان پس از شرکت در کنکور به دوراهی پشت کنکور ماندن و پشت کنکور نماندن برخورد میکنند.
تصور اغلب داوطلبان بر این است که با پشت سر گذاشتن یک سال تحصیلی دیگر، جهت آمادگی برای کنکور سال آینده، میتوانند عملکرد بهتری را در پاسخگویی به سؤالات آزمون از خود ارائه دهند و این مزیت در ظاهر بهخودیخود، گامی است بهسوی رتبهای بهتر و در نتیجه رشته و دانشگاهی برتر؛ اما احتمالاً نمیتوان به این مطلب تنها بهعنوان یک مزیت نگریست.
از جمله معایب احتمالی پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰، غیرقابل پیشبینی بودن اوضاع و شرایط این آزمون است. بیش از ۸۰% داوطلبان کنکور ۹۹ شاهد درجهی سختی این آزمون بودهاند.
این مطلب احتمالاً موجبات تضعیف روحیه و باورهای داوطلبانی را که بهعنوان پشتکنکوری در این آزمون شرکت کردند را فراهم کرد؛ چرا که تصور بر این بود که کنکور ۹۹ همچون کنکورهای سنوات گذشته، روالی معمول و رایج خواهد داشت که البته خلاف آن ثابت شد.
سوالات کنکور ۱۴۰۰ میتواند از آزمون ۹۹ نیز سختتر و غیرمعمولتر باشد. در این صورت، داوطلب بهاحتمالزیاد در تنگنا قرار میگیرد و از اینکه تصمیم به پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰ گرفته بود، خود را سرزنش و ملامت میکند؛ چراکه میتوانست با انتخاب رشتهای معقول وارد دانشگاه شود، اما با سختتر شدن کنکور ۱۴۰۰ ممکن است شانس قبولی در رشتههایی را که پارسال توانایی قبولی در آنها را داشت نیز از دست بدهد.
سوالات کنکور ۱۴۰۰
از طرفی ممکن است سوالات کنکور ۱۴۰۰ بسیار آسانتر از سوالات کنکورهای سنوات گذشته باشد و داوطلب را بهسوی رتبهای بهتر سوق دهد. با همهی این اوصاف ممکن است داوطلبان خطر غیرقابلپیشبینی بودن سوالات کنکور ۱۴۰۰ را به جان بخرند؛ اما بااینحال نیز با دغدغهای احتمالی دستوپنجه میکنند و آن تغییرات کتب درسی بهعنوان منابع کنکور ۱۴۰۰ است.
البته این موضوع در صورت دوام کنکور نظام قدیم، برای داوطلبین این آزمون معضلی به دنبال نخواهد داشت و این نگرانی تنها مشمول حال داوطلبان نظام جدید است.
هرساله تغییرات اعمالشده در کتب درسی تا حدودی جزئی و قابلچشمپوشی بوده است؛ اما همانطور که گفته شد سال تحصیلی ۱۴۰۰ غیرقابلپیشبینی است و این غیرقابلپیشبینی بودن میتواند در زمینهی تغییرات منابع آموزشی کنکور ۱۴۰۰ نیز ایفای نقش کند.
درصورتیکه کتب منابع کنکور ۱۴۰۰ با تغییرات چشمگیری همراه باشد، برای داوطلبانی که تصمیم به پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰ گرفتهاند، مشکلی اساسی ایجاد خواهد شد و آن، هزینههای بالای کتب جدید است؛ چرا که داوطلبان کنکور ۹۹ هزینههای زیادی را صرف خرید کتابهای تستی و آموزشی کرده بودند و اگر تغییرات اعمالی بر منابع آموزشی فراوان باشد، بالاجبار باید متحمل هزینههای بیشتر جهت خرید منابع جدید شوند. البته بهیقین نمیتوان دربارهی این موضوع بحث کرد و ممکن است منابع کنکور ۱۴۰۰ همچون منابع کنکور ۹۹ باشد و کتابها دستنخورده باقی بمانند.
حرف آخر
در نهایت این مطلب را متذکر میشویم که تصمیم نهایی داوطلبان جهت پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰ بر عهدهی خودشان بوده و هدف از نوشتن این مطلب بررسی مزایا و معایب احتمالی اِعمال این تصمیم است.
بههرحال اگر داوطلبان قصد پشت کنکور ماندن برای کنکور ۱۴۰۰ را دارند، میبایست تلاش خود را چندین برابر کرده و اشتباهات احتمالی در اصول مطالعهی دروس را تکرار نکنند. امید است داوطلبان با تصمیمی مناسب، به آیندهای روشن و موفقیت در زندگیشان دست یابند. موفق باشید.
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید