مطالعه درس فیزیک
همونطور که میدونید مطالعه همانند انجام هر كار يا فعاليت ديگر، نيازمند استفاده از روشهای درست است. اگر به دقت بررسي كنيم ميبينيم كه يكي از دلايل افت تحصيلي برخي از دانشآموزان اينه كه شيوهی مطالعهی آنها بر طبق اصول صحيح مطالعه نيست و عدم رعايت اصول مطالعه موجب پايين آمدن سطح كارايي و بازدهي انسان، تضعيف روحيه، كاهش اعتمادبنفس خستگی ودلزدگی از مطالعه میشه. در این مقاله به نکاتی راجع به مطالعه درس فیزیک میپردازیم.
مطالعه درس فیزیک
نکاتی راجع به مطالعه درس فیزیک کنکور
چیزی که باید بدانید این است که باید در مطالعه درس فیزیک هميشه تلاطم داشته باشید (مطالعهی فعال) . دريا هم اگر ساكت و آرام باشد به تدريج به مرداب تبديل ميشود.
يادداشتبرداري، حاشيهنويسي، طبقهبندي وخلاصه نویسی و سازمان دادن، برجسته و بارز ساختن نكات مهم مطالب مورد نظر، به زبان خود تكرار كردن مطالب و تصویر سازی ذهنی و تجسم عینی از جمله فنوني هستند كه انسان را در هنگام مطالعهی فعال نگه ميدارند و نتیجهی آن بالا رفتن تمرکز حواس و سرعت عمل است.
در ارتباط با مطالعه درس فیزیک شما برای شروع باید متن کتاب درسی را به خوبی بخوانید و مفاهیم و فرمول ها را در صفحهای خلاصهبرداری کنید. این به معنای مطالعهی فعال است.
سپس به مثالهای حل شده در کتاب بپردازید مثالهای کتاب را خودتان حل کنید و پس از آن به سراغ تمرینهای پایان کتاب بروید. برای حل این تمرینها خلاصهای که تهیه نمودهاید کنارِ دستتان باشد.
برای شروع مطالعه درس فیزیک به حل یک مسأله، ابتدا آن را روزنامه وار (بدون خواندن اعداد و ارقام) بخوانید تا موضوع را تشخیص دهید. سپس دادهها را یادداشت کنید و با توجه به صورت مسأله و دادههای مطرح شده دریابید که این مسأله مربوط به کدام بخش از فصل یا کدام مبحث است؟ (مطلب، ممکن است ترکیبی باشد). پس از تشخیص موضوع فرمولهای آن بخش یا موضوع را در چرک نویس یادداشت کنید؛با بررسی دادههای مسئله و فرمولها،فرمول مناسب را انتخاب کنید و سرانجام به حل مسئله بپردازید.
پس از حل مسائل کتاب، از کتابهای کمک درسی کمک بگیرید. اما هرگز از ابتدا و تنها با روخوانی کردن مسأله، خود را ناتوان از حل آن نپندارید و با مسأله تا جایی که میتوانید سر و کله بنزید. در نهایت اگر نتوانستید به راهحل برسید به سراغ راهحلها و پاسخ بروید.
فیزیک درسی است که برای درک بهتر و عمیق مسائل آن و علاقهمند شدن به آن، باید کاربرد فرمولها و مفاهیم آن را در زندگی روزمره دریابید. برای مثال در اصل پاسکال کاربرد بسیار زیبایی مانند جکهای هیدرولیکی یا ترمز هیدرولیکی ماشین وجود دارد. یا شاید برای دانش آموزان جالب باشدکه چرا وزن ما(عددی که ترازو نشان میدهد) در هنگان حرکت آسانسور، متفاوت با زمانی است که آسانسور، ساکن است است یعنی هنگام ایستادن روی ترازو در هنگام حرکت آسانسور اعداد متفاوتی میبینیم!
با فراگیری کاربرد قوانین و اصول و فرمولها، آنها را برای خود، درونی کرده، ضمن از یاد نبردن آنها کاربردهای مشابه آن را نیز پیدا کرده و بر لذت یادگیری خود از فیزیک بیافزایید.
یکسری نکات مهم مطالعه فیزیک:
۱-جايگاه خود را ارتقا دهيد: در صورت قوي بودن در تستهاي کنکور، از تست هاي تأليفي کتاب بنفش استفاده کنيد.
۲-توصيه مي شود حتماً از کتاب درسي خود استفاده کنيد. در کتاب درسي بسيار ساده و روان اين درس توضيح داده شده و با کشيدن نمودارها و قرار دادن آزمايش ها و بيشتر بدانيد ها کاملاً مفهوم را براي دانش آموزان باز کرده است.
۳- پس توصيه مي شود به هيچ عنوان از نمودارها و شکلهاي کتاب غافل نشويد. تمام مثال ها و تمرين هاي کتاب در ارتباط با مفاهيم فصل است، پس توصيه مي شود که تمام تمرينها و مثالهاي کتاب با دقت حل کنيد.
۴- حتماً تکنيک ضربدر و منها و زمانبندي درست رعايت شود تا به دليل کمبود وقت،سؤالهاي انتهايي درس فيزيک که از پيش دو است و آسان است را از دست ندهيد!
۵-براي مطالعهي اين درس چيزي که بسيار اهميت دارد طبقه بندي فرمول هاي مربوطه است. پس بعد از مطالعه ي دقيق کتاب درسي و جزوه ي معلم، فرمول هاي مربوط به هر کميت فيزيکي را به طور جداگانه در کارت هاي فلش بنويسيد.
۶- منبع اصلي و جامع شما در مبحث الکترومغناطيس بايد ابتدا خود کتاب درسي باشد.به وضوح در سال هاي اخير تستها ي خط به خط و مشابه همان تمرينهاي کتاب درسي در مبحث الکترومغناطيسس در کنکورهاي سالهاي اخير مشاهده شده است.
۷- براي مطالعه در درس فيزيک سال سوم بهتر است دانش آموزان ابتدا به يادگيري اساسي و مفهومي مباحث مهم اين کتاب بپردازند.منابعي که مي توان با آن ها به صورت مفهومي به يادگيري فيزيک پرداخت، شامل چند مورد مي شود که از آن ها مي توان به جزوهي مدرسهي دانش آموز،جزوه کلاس هاي کنکور و همچنين استفاده از کتاب هاي آموزشي نظير کتاب سبز فيزيک سال سوم اشاره کرد.
۸- بايد پاسخ تست ها بررسي شوند و بايد اشکالاتي که شما در روند حل سؤال با آن مواجه شدهايد را شناسايي و رفع کنيد. با بررسي جواب تست ها ،نکات مبحث مورد مطالعه، بار ديگر مرور ميشود.
۹- توصيه ما اينست که ابتدا در هفتهي اول مطالعه، به خواندن تشريحي مباحث پايه بپردازيد و در هفتهي دوم يا پايان هفته اول به تست زماندار فيزيک پايه توجه نماييد.
۱۰-براي مطالعه درس فيزيک نخست هرفصل را بايد دقيق بخوانيد و سپس وارد «مثال ها و تمرين هاي متن و پايان فصل مربوطه» شويد و در «مرحله اول» يک به يک مثال ها و تمرين ها را با جواب تشريحي آنها «بخوانيد و ياد بگيريد» و در صورتي که اشکال و يا ايرادي داشتيد به متن درس مراجعه نموده، تا اشکال و ايراد شما بر طرف شود.
در «مرحله دوم»، دو مرتبه به مثال ها و تمرين ها برگرديد و بدون اين که به جواب ها نگاه کنيد، «سئوال ها را براي خودتان حل کنيد» و در پاسخ گويي در هر قسمتي از جواب شما که ابهامي وجود داشت، به جواب آن قسمت نگاه کرده و سپس دوباره خودتان به حل سئوال بپردازيد و اين کار را تا پايان تمرين هاي پايان هر فصل ادامه دهيد .
پس از اين که به تمام مثال ها و تمرين ها «مسلّط شديد»، در «مرحله سوم» وارد «تست هاي کنکورهاي سراسري و آزاد فصل مربوطه» شويد و تست ها را يک به يک «بخوانيد و به حل آنها بپردازيد» و سپس به پاسخ نامه مراجعه نموده و راه حل خودتان را با جواب تشريحي تست «مقايسه نماييد»؛ اين روش مطالعه، روشي «اساسي و بنيادين» است و در مدت زمان خيلي کوتاه و اندکي «سرعت تست زني» شما را «بالا» خواهد برد.
۱۱- در مبحث الکتريسيتهي ساکن اول بايد مفهوم بار الکتريکي را بدانيم و اينکه چگونه در اجسام انتقال مي يابد و بعد بايد بفهميم قانون کولن چيست و سپس اين قانون را براي بارهاي الکتريکي بکار برد و بعد سراغ ميدان الکتريکي برويم وچون مباحث الکتريسيته ساکن بهم مرتبط ميباشد بايد يک مبحث را بطور کامل فهميد ،بعد سراغ مباحث بعدي برويم در ضمن خلاصه نويسي نيز فراموش نشود چون اکثر فرمولهاي آن شبيه هم هستند و مرور آن ها الزامي ميباشد
۱۲- نحوه ي مطالعه ي فصلهاي نورشناخت از کتاب ابي کمي متفاوت تر از ساير فصول است.پيشنهاد ميشود ابتدا به مطالعه ي دقيق مباحث مختلف بپردازيد، سپس براي هر موضوع يک يا حداکثر دو تست براي تفهيم موضوع بزنيد زيرا اين مباحث به گونه اي است که حل مثال بسيار کمک کننده به يادگيري است.سپس در چند نوبت تستهاي هر مبحث را حل کنيد توجه داشته باشيد که مثلا همه يتستهاي اينه تخت را در يک نوبت حل نکنيد ان ها را به چند قسمت تقسيم کرده و در چند روز مختلف آنها را پاسخ دهيد زيرا مهمترين نکته در يادگيري و افزايش مهارت در اين مباحث تکرار و تمرين زياد و مرور هاي با برنامه و با تعداد بالا مي باشد.
۱۳- به شما عزيزان پيشنهاد ميکنم که براي يادگيري و تسلط روي مباحث جريان الکتريکي و مدارها ابتدا به کتاب درسي خود مراجعه کرده و جزوه معلم و هم چنين تمرين ها و مثال هاي کتاب درسي را به صورت تشريحي حل کنيد و بعد به سراغ کتاب آبي کانون رفته و در ابتدا درسنامه را به طور کامل بخواند و براي تست زدن ابتدا تست هاي کنکور سراسري را در الويت قرار دهد
۱۴-مغناطيس ساده ترين و نمره آورترين فصل فيزيک ۳ است.يکي از مهمترين مباحث اين فصل قانون دست راست است. قبل از آنکه شروع به حل تمرين کنيد سعي کنيد يک¬بار شبيه يک معلم درس را براي خود يا ديگران توضيح داده تا اطمينان حاصل کنيد که بر مفاهيم تسلط داريد.لازم به ذکر است که در رويارويي با مسائل نهراسيد و از آن استقبال کنيد زيرا به نقاط ضعفتان پي مي بريد. به رفع مشکلات بپردازيد و يک جمع بندي کلي در ارتباط با نحوه ي ارتباط موضوعات مختلف ذکر شده در يک فصل انجام دهيد.که بايد با تمرين و تکرار بسيار اين قسمت را فراگرفت.
۱۵-نکته بسيار مهم که نقش بسزايي در حل مسائل فيزيک دارد رسم شکل در حين خواندن صورت مسئله است و فرمول ها را براي تسلط بيشتر دسته بندي کنيد.
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید