چه رشته‌هایی پیراپزشکی هستند؟

پیراپزشکی: پیراپزشکی شاخه‌ای از پزشکی است که باعث برگرداندن سلامت به فرد می‌شود و کار درمان را تکمیل می‌کند.

چه رشته‌هایی پیراپزشکی هستند؟

رشته‌های پیراپزشکی عبارتند از:

  • هماتولوژی(خون‌شناسی)
  • دندانپزشکی
  • هوشبری
  • بهداشت حرفه‌ای
  • علوم آزمایشگاهی
  • اعضای مصنوعی
  • بینا‌سنجی
  • فوریتهای پزشکی
  • رادیولوژی
  • فیزیوتراپی
  • گفتار درمانی
  • پرستاری
  • فیزیک هسته‌ای
  • هماتولوژی(خون شناسی)
چه رشته‌هایی پیراپزشکی هستند؟
چه رشته‌هایی پیراپزشکی هستند؟

در این مقاله قصد داریم به برخی از این رشته‌ها اشاره کنیم.

هماتولوژی(خون‌شناسی):

شاخه‌ای از تخصص‌های پزشکی مربوط به بیماری‌های خون، مغز استخوان و بافت‌های لنفاوی است. بسیاری از بیماری‌های خونی مانند: سرطان، تالاسمی، آنمی و ….تنها با هماتولوژی قابل تشخیصند. این رشته به انعقاد خون می‌پردازد. داوطلبانی که به این رشته علاقه‌مند هستند و دوست دارند در این رشته قبول شوند رتبه آنها باید زیر ۱۰۰۰ باشد.

هوشبری

هوشبری یا بیهوشی شاخه‌ای از پیراپزشکی است که جراحی را مدیریت می‌کند. متخصص بیهوشی درد ناشی از عمل و موارد بحرانی را کنترل می‌کند.

عنصر اصلی بیهوشی از نظر تخصص، عمل بیهوشی است. بیهوشی به کمک متخصص هوشبری و با استفاده از داروهای تزریقی و استنشاقی برای ایجاد بی‌حسی در بیماران صورت می‌گیرید.

هوشبران نقش بسزایی در حصول اطمینان از کاهش درد برای بیماران به عنوان نوعی آرام‌بخش، همچنین مدیریت درد در هنگام زایمان‌، و … را دارند. رتبه دانش‌آموزان گرامی برای قبولی در این رشته باید زیر ۵۰۰۰ باشد.

 

بهداشت‌حرفه‌ای

شاخه‌ای از بهداشت است و جزء رشته‌های پیراپزشکی که فرد باید مراقب محیط باشد و سلامت محیط و کارکنان آن را از چیزهای زیان‌آور و بیماری‌ها و …. حفظ کند.  از وظایف بهداشت‌حرفه‌ای می‌توان به: حفاظت از خطرات و جلوگیری از آسیب‌ها، اختلالات بهداشتی، بیماری‌ها، حوادث، مرگ‌و‌میر اشاره کرد.

علوم آزمایشگاهی

علوم آزمایشگاهی یکی از تخصص‌های پزشکی که جزء رشته‌های پیراپزشکی محسوب می‌شود. این رشته با تکیه بر تجزیه‌و‌تحلیل آزمایشگاهی و به کمک دستگاه‌های دانش نظری و نمونه‌برداری به تشخیص یا پیشگیری از بیماری‌ها می‌‌پردازد.

علوم آزمایشگاهی خود به زیر شاخه‌های: خون‌شناسی، انگل‌شناسی، بانک‌خون، ایمونولوژی، سم‌شناسی، سلامتی زنان، میکروب‌شناسی و … تقسیم می‌شود. دانشجویان مشغول به تحصیل در رشته‌های علوم آزمایشگاهی بعد از فارغ‌التحصیل شدن می‌توانند در بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها، درمانگاهها و مراکز پزشکی مشغول به کار شوند. امروزه علوم آزمایشگاهی به قدری مهم است که حتی کارخانه‌ها و شرکت‌هایی که با دارو، مواد‌غذایی و مواد‌شیمیایی سروکار دارند از فارغ‌التحصیلان علوم آزمایشگاهی استفاده و آن‌ها را در کارخانه‌های خود استخدام می‌کنند. این رشته مناسب داوطلبان و دانش‌آموزانی است که به کار در آزمایشگاه‌ها علاقه دارند.

اعضای مصنوعی

این رشته یکی از رشته‌های پیراپزشکی محسوب می‌شود و زیر‌مجموعه رشته توانبخشی است. این رشته به بیمارانی که اعضای خود را بر اثر حادثه، عفونت زیاد یا وجود ترکش و… از دست داده‌اند با ساختن اعضای مصنوعی مناسب آنها، افراد را به ادامه زندگی امیدوار و برای آنها این امکان را فراهم می‌کنند که مانند دیگران باشند. خدا‌ را شکر امروزه متخصصین این رشته تونسته‌اند به جایگاه و علم بالایی دست یابند و حتی توانسته‌اند سلول‌های بنیادی را تولید و جان بسیاری از افراد را از مرگ و یا گسترش بیماری نجات دهند.

بینا‌سنجی

این رشته هم جزء رشته‌های پیراپزشکی است که به مطالعه و معاینه میزان دید افراد می‌پردازد و میزان مشکلات بینایی را تشخیص می‌دهد تا اشیا و محیط اطراف خود را بهتر ببینند.

برخی از افراد دچار مشکلات چشمی هستند که از تشخیص و درمان توسط بینا‌سنج خارج است و بینا‌سنج  آنها را به چشم پزشک ارجاع می‌دهد. مانند: سرطان چشم، آب مروارید و ….

ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته بینا‌سنجی خیلی کم و رتبه داوطلبان برای قبولی در این رشته باید بین ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ باشد.

فوریتهای پزشکی

این رشته جزء رشته‌های تجربی و پیراپزشکی است. فوریتهای پزشکی رشته‌ای است که پزشک به صورت فوری به کمک بیمار آسیب دیده می‌آید و مشکل او را برطرف و در صورت نیاز به بیمارستان منتقل می‌کند. پزشکان اورژانس اولین اقدامات و مداخله‌ها را برای نجات و ایجاد ثبات در وضعیت بیمار را فراهم می‌کنند. در گذشته طب‌اورژانس به عنوان یک تخصص جداگانه با قدرت کامل شناخته شده بود و در کشورهای توسعه یافته پزشک اضطراری به عنوان یک سرویس عمومی در اماکنی مانند دانشگاه‌ها برای حفظ و کمک به سلامت عمومی دانشجو‌ها مشغول به کار بودند. اما امروزه پزشکان اورژانس تنها در اماکنی مانند : بیمارستان‌ها، بخش‌های اورژانس یا مراقبت‌های ویژه مشغول به فعالیتند.

رادیولوژی

رادیولوژی یا پرتوشناسی شاخه‌ای از پزشکی است که به کمک اشعه‌های ایکس و پرتوها، تصاویری را برای تشخیص بیماری‌ها و درمان دیگران ایجاد می‌کند. جالب اینجاست که پزشکان توانسته‌اند با کمک دستگاه‌های رادیولوژی، با نگاه عمیقی به اعضای داخلی بدن انسان‌ها، بیماری یا عدم بیماری را بهتر تشخیص دهند. تنها راه ورود به این رشته از طریق آزمون سراسری است و دانش‌آموزان و داوطلبان می‌توانند برای ورود به این رشته ضریب فیزیک و ریاضی خود را بالاتر بزنند.

افرادی که در این رشته فارغ‌التحصیل می‌شوند در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و موسسات تصویرنگاری و رادیولوژی‌ها می‌توانند فعالیت کنند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپ به بهبود و تعیین کیفیت زندگی، توانبخشی و تحرک در حوزه‌های درمان می‌پردازد.

فیزیوتراپ به رده‌های مختلف تقسیم می‌شود:

فیزیوتراپ مامایی

فیزیوتراپ اطفال

فیزیوتراپ قلب

فیزیوتراپ مغز و اعصاب

فیزیوتراپ جراحی ارتوپدی و ….

هر کدام از این فیزیوتراپ‌ها در حرفه خود به بیماران خاص کمک می‌کنند تا به روال طبیعی خود بازگردند. محل کار فیزیوتراپ: بیمارستان‌ها، آسایشگاه‌های سالمندان و مراکز تحقیقاتی است. کار فیزیوتراپ کمک به افراد سالمند، آلزایمری‌ها، بیمارانی که مشکلات نخاعی، مشکلات مفاصل و … است.  و به درمان اختلالات قلبی و همچنین به افرادی که عمل جراحی ریه و قلب انجام می‌دهند کمک می‌کند تا ترشحات ریه آنها حذف و از حملات قلبی نیز پیشگیری می‌کند.

این رشته مناسب افرادی است که دوست دارند در عین پزشک شدن خدمات ورزشی نیز ارائه دهند.

پرستاری

پرستاری جزء خدمات درمانی است که به سلامتی بیماران می‌شتابد و از عوارض ناشی از بیماری و صدمات جلوگیری می‌کند.

از جمله وظایف پرستاران: ارزیابی علائم و داروها، کمک به بهبود وضعیت بیمار ، مراقبت‌های ویژه ، کاهش بیماری‌ها و جلوگیری از مرگ‌و‌میر‌ها و …. است. پرستاران معمولا در بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها، مراکز بهداشتی و درمانگاه‌ها مشغول به کارند.

 

 

مقالات خواندنی: 

آیا مشاوره کنکور ۹۹ می‌تواند سرنوشت ساز باشد؟

قبولی در کنکور با رتبه عالی مشروط به آموختن روش‌های آسان و اصولی

مگه میشه کسانی که برای کنکور دیر شروع کردند موفق بشن؟!

بهترین رشته‌های دانشگاه فرهنگیان کدامند؟

درآمد رشته دندانپزشکی چگونه است؟

۸ نکته طلایی جهت ایجاد انگیزه برای درس خواندن در کنکور

رتبه لازم برای قبولی در دانشگاه فرهنگیان چقدر است؟

چه رشته‌ای مناسب من است؟!

یک جلسه مشاوره رایگان با دانشجویان پزشکی

ما توی مکتبستان یک تیم بزرگ از دانشجویان پزشکی داریم که میتونیم تا کنکور بهتون برنامه و مشاوره تلفنی بدیم.

برای آشنایی با خدمات ما یک جلسه میتونیم مشاوره رایگان داشته باشیم.

درخواست مشاوره رایگان

مشاوره رایگان

برای دریافت مشاوره تلفنی رایگان، کافیست فرم زیر را پر کنید 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت لینک دانلود