چرا داوطلبان کنکور، انگیزه خود را از دست میدهند؟
کنکوریها ممکن است انگیزه خود را جهت آمادگی برای کنکور از دست بدهند. برای بالا بردن انگیزه برای کنکور، باید موارد از دست دادن انگیزه برای کنکور را بشناسیم تا بهتر بتوانیم با این معضل مقابله کنیم. از دست دادن انگیزه برای کنکور دلایل مختلفی میتواند داشته باشد، مثلاً میتوان مهمترین دلیل آن را، اعتماد نداشتن به خود دانست؛ مطمئنا اگر دانشآموزی به تواناییهای خود ایمان داشته باشد و مطمئن باشد که با تلاش و برنامهریزی به آن هدف مدنظرش میرسد، هیچگاه انگیزه خود را برای آزمون کنکور از دست نمیدهد و بعضی از دانشآموزان وقتی حجم دروس را مشاهده میکنند، به دلیل راحتطلبی نمیتوانند تصور کنند که این حجم زیاد دروس را بتوانند مطالعه کنند، بنابراین راحتترین راه را انتخاب میکنند و از کنکور صرفنظر میکنند یا مثلاً دیر شروع میکنند بعد به خاطر ناامیدی و زمان کم از کنکور صرفنظر میکنند در صورتی که همه این موارد، راهحل دارد و میتوان با وجود این مشکلات از پس کنکور به خوبی برآمد.
پیشزمینهها، برای ایجاد انگیزه برای کنکور:
- تمرکز برای درس خواندن
برای بالا بردن انگیزه برای کنکور، سعی کنید هر چیزی که تمرکز شما را برای درس خواندن از بین میبرد، از خود دور کنید. برای مثال: گوشی موبایل، اینترنت و شبکههای اجتماعی، این روزها خیلی وقت ما را میگیرد. پس سعی کنید در وهله اول، از آنها دل بکنید.
- مکان مناسب
اینکه شما در چه فضایی بهتر میتوانید درس بخوانید را کشف کنید و این مکان را برای خودتان مهیا کنید. مثلاً محیط آرام، تمیز، پرنور و…. این برای ایجاد انگیزه برای کنکور، در شما بسیار موثر است.
- داشتن تغذیه مناسب و سلامت جسمانی
اگر از تغذیه مناسبی برخوردار باشید، عملکرد مغزتان هم به مرور بهتر میشود و در بالا بردن انگیزه برای کنکور موثر است، پس سعی کنید به تغذیه خود اهمیت دهید. آن مواد غذایی که باعث فعالیت بهتر مغز میشود را شناسایی کنید و مصرف کنید. مغز با تغذیه مناسب بهتر از تحلیل مسائل برمیآید و زحمت شما را برای درک مفاهیم به حداقل میرساند. تغذیه نامناسب انرژی شما را تحلیل میبرد، کارکرد مغز را مختل میکند و درنهایت باعث از دست دادن انگیزه برای کنکور در شما میشود.
- داشتن خواب کافی
خواب همانند تغذیه از اهمیت زیادی برخوردار است و بر فعالیت مغز و در نهایت ایجاد انگیزه برای کنکور، اثر مستقیم میگذارد. البته حالت تعادل را در خواب حفظ کنید به این معنا که نه زیاد بخوابید که زمان را از دست بدهید نه آنقدر کم بخوابید که مدام کسل باشید.
- دوری گزیدن از افکار منفی
بیشتر مواقع افکار منفی، منجر به از دست دادن انگیزه برای کنکور میشود. برای همه ما بسیار اتفاق افتاده به محض اینکه خواستیم شروع به درس خواندن کنیم، فکرمان به جاهای دیگر منحرف شد! بنابراین سعی کنید افکارتان را سروسامان دهید و فقط به درس اختصاص دهید.
۵ راهکار برای بالا بردن انگیزه برای کنکور:
۱- داشتن هدف
معنای هدف چیست؟ هدف آن مقصد نهایی است که همیشه ما به آن فکر میکنیم و آرزو داریم به آن برسیم و برای رسیدن به آن تلاش میکنیم، و زمانی هدف معنا پیدا میکند که ما تمام داشتههایمان را در مسیر رسیدن به هدف به کار بگیریم؛ بنابراین سعی کنید رویای قبولی در کنکور را تبدیل کنید به هدف. چرا که رویا چیزی دست نیافتنی است و تنها ما را به خیال و اوهام وامیدارد، ولی هدف چیزی است که ما را وادار میکند در مسیری قرار بگیریم که نهایت آن کامروایی است.
۲- اعتماد به خود
اکثر مواقع، عدم موفقیت و از دست دادن انگیزه برای کنکور، عدم اعتماد افراد به خودشان است. پس اعتماد نداشتن به خود، مخربترین عاملی است که باعث درجا زدن انسان میشود. پس همیشه به خودتان تلقین کنید که
- من میتوانم
- چه دلیلی وجود دارد که من نتوانم
- خواندن و فهمیدن این دروس چیزی نیست که من از پس آن برنیایم
- مگر من چیم از بقیه افراد موفق کمتره
- و….
این تلقینهای مثبت به طور چشمگیری در شما ایجاد انگیزه برای کنکور میکند.
۳- تصور آینده
سعی کنید همیشه آینده را برای خودتان تصویرسازی کنید. به این فکر کنید که با موفقیت در کنکور چه مسیرهایی برایتان هموار میشود و در آینده به چه جایگاهی میرسید. سعی کنید همیشه در حال، زندگی نکنید و همیشه آیندهنگر باشید، و مطمئن باشید با تصویرسازی آینده، به بالا بردن انگیزه برای کنکور بسیار کمک میکنید.
پیش خودتان بگویید این راحتی فعلی من زودگذر است و دشواریهای آینده را به دنبال دارد. این سوالات را مدام از خود بپرسید:
- شاید اکنون با بیخیال شدن از درس خواندن برای کنکور، چند وقتی راحت باشم و آخرش که چه؟ آخرش مگر نباید چند سال بعد شغل آبرومند داشته باشم؟
- مگر نمیخواهم در این جامعه سربلند زندگی کنم؟ و از موقعیت اجتماعی بالایی برخوردار باشم؟
- مگر نمیخواهم فردی تحصیلکرده و مفید برای جامعه باشم؟
- مگر نمیخواهم بقیه روی من حساب کنند
- و ….
ورای همه این موارد، در زمان ما کسب درآمد و روزی حلال، به نوعی حرف اول را میزند و درآمد بالا در روزگار ما بدون علم و مهارت تقریباً محال است. بنابراین حتماً این موارد را در نظر بگیرید و هیچ کدام از موارد ذکر شده را دستکم نگیرید و برای آنها تلاش کنید و مطمئن باشید ارزشش را دارد و باعث بالا بردن انگیزه برای کنکور در شما میشود.
۴- تعهد و مسئولیتپذیری
سعی کنید درس خواندن و موفقیت در کنکور را بر خودتان واجب و تکلیف بدانید. شما با ۱۰-۱۲سال درس خواندن بر خودتان لازم بدانید، نتیجه این همه تلاش را با قبولی در کنکور ببینید و در مقابل آن تعهد که بر گردنتان است، مسئولیتپذیر باشید. در واقع شما با ۱۰-۱۲ سال درس خواندن، مسئولیت درس خواندن را پذیرفتهاید، که اگر با داشتن هدف همراه باشد موفقیت شما حتمی است.
انسان مسئولیتپذیر همیشه عذاب وجدان دارد و همیشه با خود فکر میکند آیا از زمان و موقعیتها به نحو احسن استفاده کرده یا خیر؟ و اگر جایی کمکاری کرد حتماً در جای دیگر جبران میکند. بنابراین سعی کنید همیشه این روحیه مسئولیتپذیری را در خودتان پرورش دهید. پس اگر تا الان، زمان را از دست دادید هرگز ناامید نشوید و با بالا بردن روحیه مسئولیتپذیری زمان از دست رفته را در زمانهای باقیمانده جبران کنید و به خودتان اعتماد داشته باشید و امید دهید حتما میتوانید از پس دروس کنکور، به خوبی برآیید.
یکی از موهبتهای خدا این است که انسان را به گونهای آفریده که همیشه خودش را با شرایط وفق میدهد، مثلا تا حدی، فرقی بین شما که برای خواندن کنکور دیر شروع کردید با شخصی که زود شروع کرده، ندارید. هر کدام با ارزیابی شرایط خودتان و سازگاری با آن شرایط، میتوانید موفق شوید و از این وسوسهی خطرناک شیطان که ناامیدی است به شدت پرهیز کنید.
۵- برنامهریزی
برنامهریزی تا حد بالایی شما را از حالت از دست دادن انگیزه برای کنکور نجات میدهد. وقتی شما برای روزهای باقیمانده، برنامهریزی میکنید، یعنی نصف راه را رفتهاید و این تصمیم را گرفتهاید که میخواهید قدم در راهی بگذارید که شاید در اول کار مشکل به نظر برسد، ولی عمل به برنامه نوعی پرورش روحیه مسئولیت پذیری است، که تنها از فردی به وجود میآید که هدف برایش مهم است و میخواهد برایش زحمت بکشد. بنابراین اگر انگیزه برای درس خواندن ندارید از برنامهریزی غافل نشوید و مرتب خودتان را ملزم بدانید به آن عمل کنید تا به مرور زمان به آن عادت کنید. شاید در طول مسیر چند بار مجبور شوید برنامه را عوض کنید. نهایتاً خواهید دید که فردی مسئولیتپذیر شدید که مرتب برای هدفتان تلاش میکنید، و روی برنامه پیش رفتن باعث بالا بردن انگیزه برای کنکور در شما میشود.
البته توصیه ما به شما این است که با فرد موفق در رشته خودتان هم مشورت کنید و تا آنجا که امکان دارد از توصیههای او غافل نشوید.
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید