همه چیز درباره رشته پزشکی و دندان پزشکی
سلام به همهی مکتبستانی های عزیز, به ویژه داوطلبین عزیز کنکور ۱۴۰۱ در رشتههای مختلف. میدونم که اینروزا حسابی درگیر انتخاب رشته هستین. اما یه نکته خیلی مهم اینه که اصلا نباید از روی اسم و اعتبار یک رشته سراغ اون برید.
امروز میخوایم دوتا از اصلی ترین رشته های گروه تجربی یعنی پزشکی و دندون پزشکی رو به صورت کامل برای شما معرفی کنیم. اکثر بچه هایی که تو رشته تجربی درس میخونن به عشق این دو رشته و با هدف قبولی تو یکی از این رشته ها سر جلسه کنکور حاضر میشن و به دلیل بازار کار مناسب و جایگاه بسیار بالایی که در کشور ما دارند به شدت مورد پذیرش قرار گرفتن.
امروز به صورت کامل شرایط تحصیل و بازار کار این دو رشته رو برای شما معرفی میکنیم تا بتونین انتخاب دقیق و مناسبی رو داشته باشین.
معرفی رشته پزشکی :
دوره آموزش دکتراي حرفهاي پزشکي شامل مراحل زير است:
الف ) علوم پايه: اين دوره ضمن آشنا نمودن دانشجويان با مباحث پايه، آمادگي لازم را نيز براي يادگيري علوم باليني در آنان بوجود مي آورد.
طول اين دوره ۲ سال است که در پايان اين دوره دانشجو در آزموني شامل کليه دروس اين دوره شرکت ميکند و در صورت موفقيت به دوره بعدي راه مييابد. هر دانشجو حداکثر دوبار ميتواند در اين آزمون شرکت کند.
ب) فيزيوپاتولوژي: آگاهي از مباني فيزيولوژيک، شناخت مکانيزم بيماريها و عوامل موثر در آنها نشانه هاي بيماريها و تشخيص و درمان آنها مطالبي است که شما مي توانيد آنها را در اين دوره فرا بگيريد.
طول اين دوره ۶ ماه است و طي آن دانشجو ضمن آگاهي از مباني فيزيولوژيک ، با مکانيزم بيماريها و عوامل موثر در آنها به طريق تحليل گرانه آشنا ميشود و نشانههاي بيماريها و تشخيص و درمان آنها را ياد ميگيرد.
ج ) کارآموزي باليني: شناخت آثار و علائم بيماريها از ديدگاه باليني و آزمايشگاهي و بدست آوردن توانائي هاي لازم در به کار بردن انديشه، استدلال و نتيجه گيري سريع در طراحي عمليات پيشگيري و درمان است.
طول اين دوره ۲۰ ماه است و هدف شناخت آثار و علائم بيماريها از ديدگاه باليني و آزمايشگاهي به دست آوردن تواناييهاي لازم در به کاربردن انديشه ، استدلال و نتيجهگيري سريع، به منظور برخورد منطقي و صحيح با بيمار و طراحي عمليات پيشگيري درماني است.
د) کارورزي باليني: پرورش مهارت ها، تقويت قدرت تصميم گيري در مقابل با مسائل بهداشتي و درماني و قبول مسئوليت در مقابل اقدام لازم هدف هاي اين دوره مهم است.
طول دوره ۱۸ ماه است و هدف پرورش مهارتها، تقويت قدرت تصميمگيري ، افزايش اتکاء به نفس و تکميل پرورش انديشه از طريق رويارويي مستقيم کارورز با مسائل بهداشتي ، درماني و تقبل مسووليت مستقيم امور بهداشتي، درماني به عهده همه است.
هـ ) کارورزي: دانشجويان قبل از شروع مرحله کارورزي ، در کنکور کارورزي که شامل کلياتي از دروس پايه و اصلي و عمومي فيزيولوژي علوم باليني است و به طور سراسري برگزار ميشود شرکت ميکنند چون گذراندن موفقيتآميز اين آزمون براي راهيابي به دوره کارورزي ضروري است. فارغالتحصيلان ملزم به خدمت در مناطق محروم کشور هستند.
تواناييهاي فارغالتحصيلان :
فارغالتحصيلان اين رشته ميتوانند بعد از پايان تحصيلات، مسووليتهاي متفاوتي را عهدهدار شوند، از آن جمله ميتوان به موارد زير اشاره نمود:
۱) تشخيص – درمان و پيگيري بيماران در مطبهاي شخصي، درمانگاهها و بيمارستانها.
۲) مديريت و سرپرستي مراکز ارائه خدمات بهداشتي و درماني.
۳) مشارکت در امر تحصيلي و پژوهشي در ارتباط با بيماريهاي مختلف.
مراحل تحصیلی در رشته پزشکی
دوره پزشکي شامل ۴ مرحله است: علوم پايه ، فيزيوپاتولوژي (نشانهشناسي) ، کارآموزي و کارورزي ميباشد.
مرحله علوم پايه درواقع عامل ارتباطياي بين درسهاي دبيرستان و پايه با درسهاي تخصصي پزشکي است، بدين ترتيب که شامل آن قسمت از درسهاي پايه است که به بدن انسان مربوط ميشود؛ براي مثال، بيوشيمي قسمتي از علم شيمي است که در مورد شيمي بدن موجود زنده (در اينجا انسان) صحبت ميکند و همينطور ساير درسهاي اين مرحله که در بخش درسها شرح داده ميشوند.
مرحله شناخت نشانه و علايم بيماري و چگونگي پيدايش علايم بيماري، در ارتباط با عامل بيماريزا و چگونگي پيدا کردن آن در معاينهها و آموزش نظري دستگاههاي تشخيص ، بدون توجه به درمان است. در اين دوره ، دانشجو مفهوم بيماري و علايم آن و نحوه تشخيص آن را به صورت نظري مطالعه نموده، چگونگي آن را با توجه به درسهاي علوم پايه فرا ميگيرد.
مرحله بعدي شامل دوره کارآموزي (استاژري) است که دانشجو در اين مرحله ، به بيمارستان و بالين بيماران ميرود و در کنار درسهاي نظري، روشهاي تشخيص و درماني را در بالين بيمار ميآموزد.
در اين قسمت، استادان در مورد هر بيمار، توضيحات لازم را به دانشجويان ارائه ميدهند و دانشجو نيز زيرنظر استاد، فرآيندهاي معاينه باليني و فنون تشخيص را به کار ميبرد و شيوه درمان و تجويز دارو را نيز در هر مورد ميآموزد. در اين مرحله درسهاي نظري نيز ارائه ميشود که مکمل کار باليني در بخش خواهد بود.
مرحله بعد دوره کارورزي (انترني) است ، دانشجو پس از فراگيري راههاي تشخيص و درمان به صورت مستقل و با نظارت کلي روزانه استادان ، اقدام به بيماريابي، تشخيص و درمان نموده، مواد آموخته شده در مرحله کارآموزي (استاژري) را در عمل به کار ميبرد و تجربه مياندوزد.
در کل دوره پزشکي عمومي دو امتحان اصلي (حياتي) وجود دارد که شامل امتحان جامع علوم پايه و ديگري امتحان جامع پرانترني ميباشد. قبولي در اين دو امتحان، لازمه ورود به مرحله بعدي است.
بازار کار و درآمد پزشکی
بازار کار رشته پزشکي از منزل شخصي پزشکان شروع و تا بيمارستانها، کلينيک ها، درمانگاه ها، اورژانس ها و کليه مراکز درماني در بخش هاي دولتي و خصوصي، ورزشگاه ها و غيره گسترش مي يابد و در صورت بضاعت و توانائي مالي امکان تأسيس مطب را نيز مي توان يکي از بخش هايي دانست که پزشک اشتغال خود را فراهم مي کند.
عمدهترين موقعيتهاي شغلي که بيشتر پزشکان ميتوانند جذب آنها شوند، عبارتنداز:
الف ) مطبهاي شخصي که بر حسب تمايل پزشک و نياز منطقه در شهرها و روستاها داير ميگردد و پزشکان ويزيت مراجعان را در مطبها انجام ميدهند.
ب ) بيمارستانها و درمانگاههاي خصوصي و دولتي که در آنها پزشکان به تشخيص و درمان بيماريهاي مراجعان خود ميپردازند.
ج ) مراکز بهداشتي درماني شهري يا روستايي که اغلب مديريت و سرپرستي اين مراکز به عهده پزشکان عمومي ميباشد و همچنين اين مراکز از پزشکان عمومي براي تشخيص، درمان و پيگيري بيماريها نيز استفاده مينمايند.
وضعيت ادامه تحصيل در مقاطع بالاتر :
ادامه تحصيل دانشجويان رشته پزشکي بعد از اتمام دوره پزشکي عمومي در دو مرحله امکانپذير است.
الف ) ادامه تحصيل در رشتههاي تخصصي باليني که داوطلب بعد از قبولي در امتحان پذيرش دستياري سراسري کشور ميتواند در رشتههاي تخصصي که در حال حاضر در داخل کشور ارائه ميشوند ادامه تحصيل دهد.
رشتههاي تخصصي باليني در حال حاضر شامل ۲۳ رشته ميباشد که عبارتند از : جراحي عمومي ، جراحي مغز و اعصاب، جراحي استخوان و مفاصل (ارتوپدي) ، جراحي کليه و مجاري ادراري تناسلي (ارولوژي) ، بيماريهاي اعصاب، بيماريهاي داخلي ، بيماريهاي عفوني و گرمسيري ، بيماريهاي قلب و عروق ، بيماريهاي کودکان، بيهوش ، پزشکي اجتماعي، پزشکي هستهاي ، آسيبشناسي (پاتولوژي) ، پوست ، پزشکي فيزيکي و توانبخشي، چشمپزشکي ، پرتودرماني (راديوتراپي) ، پرتوشناسي تشخيصي (راديولوژي) ، زنان و زايمان ، روانپزشکي، گوش و حلق و بيني ، پزشکي قانوني و طب کار ميباشد.
ب) ادامه تحصيل در رشتههاي علوم پايه ، فارغالتحصيلان رشته پزشکي ميتوانند در تخصصهاي علوم پايه پزشکي نظير فيزيولوژي ، ايمونولوژي، ژنتيک، ويروسشناسي پزشکي، ميکروبشناسي پزشکي ، انگلشناسي پزشکي، بيوشيمي ، آمار حياتي و تغذيه نيز شرکت نمايند.
معرفی رشته دندانپزشکی :
دندانپزشک به تشخیص و درمان بیماریهای دهان و دندان میپردازد و از همینرو شاید بهتر باشد که عنوان این رشته را دهانپزشکی گذاشت.
در گذشته دندانپزشکی را مساوی با دندانسازی میدانستند. اما امروزه دندانسازی تنها بخشی از دندانپزشکی است. رشته دندانپزشکی در مقطع دکترای عمومی نحوه رعایت بهداشت، پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان را آموزش میدهد.
دندانپزشکی یک علم تخصصی است که سلامت دهان و دندان را به عنوان عضوی مهم در سلامت جسم و روح، زیبایی و ادا کردن کلمات تامین میکند. همچنین به یاری این علم میتوان بسیاری از بیماریها را در مراحل اولیه شناخت و از پیشرفت آن جلوگیری نمود.
این مقطع دارای دو دوره مجزای ۲ و ۴ ساله است. که در ۲ سال اول دانشجویان واحدهای علوم پایه مثل بیوشیمی، آناتومی، بافتشناسی، فیزیولوژی، ژنتیک، میکروبشناسی و ایمنیشناسی را میگذرانند.
کارآموزی رشته دندانپزشکی :
بعد از ۲ سال وارد دوره تخصصی دندانپزشکی شده و دروس اختصاصی خود را در زمینه آسیبش ناسی فک و دهان، ارتودنسی، اندودنتیکس، پروتزهای ثابت و اکلوژن، پروتزهای متحرک و فک و صورت ، پریودنتولوژی، ترمیمی و مواد دندانی، بیماریهای دهان و دندان، جراحی دهان و فک و صورت، دندانپزشکی کودکان و رادیولوژی دهان و فک و صورت میگذرانند. و در نهایت میت وانند بیماریهای دهان و دندان را تشخیص داده و در حد یک دندانپزشک عمومی نسبت به درمان آنها اقدام کنند.
عدهای دندانپزشکی را با کار عملی و تکنیکی صرف، یکی میدانند در حالی که اگر دانشجوی دندانپزشکی تنها فن و تکنیک این رشته را فراگرفته اما در علوم پایه ضعیف باشد، در نهایت یک دندانساز خواهد شد یعنی چنین فردی کار روی دندان را فراگرفته است اما از علم پزشکی بینصیب میباشد.
تواناييهاي فارغالتحصيلان
هرآنچه که یک دانش آموز در درس زیستشناسی دوره دبیرستان خود فرا میگیرد به نحوی به رشته دندانپزشکی ارتباط دارد بخصوص دو بخش فیزیولوژی و آسیب شناسی که دانشجویان دندانپزشکی در دو سال اول تحصیل خود با وسعت و عمق بیشتری نسبت به دوره دبیرستان مطالعه میکنند.
همچنین دانشجوی این رشته باید از دستهایی ماهر و توانمند برخوردار باشد چون بسیاری از کارهای دندانپزشکی از تراش دندان گرفته تا بازسازی دندان نیاز به دستهایی هنرمند و توانا دارد تا بتوان به نحو احسن کارهای ظریف دندانپزشکی را انجام داد.
برخورداری از سلامت کامل جسمی و روانی و قابلیت انجام کارهای بسیار دقیق علمی، عملی، کلینیکی برای داوطلبان این رشته بسیار ضروری است. خلاقیت و مهارت در کار دست و همچنین برخورداری از خلاقیت و دید هنری، دانشجو را در انجام کارهای عملی این رشته و انجام مهارتهای لازم در پیاده کردن آموختههای آن، کمک بسیار میکند.
مراحل تحصیلی و ادامه تحصیل
امکان ادامه تحصیل فوق دکترا در رشتههای مختلف دندانپزشکی در ایران وجود دارد.
تعداد وعناوین واحدهای اصلی و اختصاصی:
طول دوره دندانپ زشکی پنج سال است و درسهای آن در سه بخش : عمومی ، پایه و اختصاصی برنامهریزی شده است که از لحاظ نحوه تعلیم و تدریس، به درسهای نظری ، عملی نظری، عملی تقسیم میشود.
این دوره شامل دو مرحله است:
مرحله اول (۵/۱ سال) :
در این مرحله دانشجویان درسهای نظری و عملی علوم پایه و عمومی را در دانشگاه (کلاس و آزمایشگاه) میگذرانند.
مرحله دوم (۵/۳ سال) :
در این مرحله دانشجویان درسهای تخصصی را در دانشگاه (کلاس و بخشهای کلینیکی) فرا میگیرند و به منظور برخورداری از کارایی آموزشی- درمانی، بیشتر این دوره تحصیلی را در بخشهای کلینیکی دانشکده و بیمارستانهای وابسته به ارایه خدمات بهداشتی و درمانی میپردازند؛ لازم به تذکر است که گذراندن درسهای پایه برای ورود به دوره کلینیکی (مرحله دوم) ضروری است.
نظام آموزشی مطابق آییننامه مصوب شورای عالی برنامهریزی است و هر واحد درس نظری ۱۷ ساعت و هر واحد درس عملی ۳۴ ساعت است. کل واحدهای درسی این دوره ۲۰۳ واحد است.
بازار کار و درآمد دندان پزشکی
تا انتهای سال ۱۳۹۹ در کشور ایران نزدیک به ۱۵ هزار دندانپزشک وجود دارد و از سوی دیگر سالانه ۲۵ دانشکده دندانپزشکی دولتی و خصوصی موجود در کشور بیش از ۱۵۰۰ دندانپزشک تربیت میکنند. حال سوال اینجاست که آیا برای این تعداد فارغالتحصیل رشته دندانپزشکی فرصتهای کاری وجود دارد؟
امروزه در کشور ایران فرصتهای شغلی برای دندانپزشکان جوان به دو دلیل عمده محدودتر شده است که یکی از این دلایل پیشرفت بهداشت در کشور ایران است. یعنی خوشبختانه کشور ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان در جهت پیشگیری و اهداف بهداشتی حرکت کرده و بسیاری از بیماریها را مهار و کنترل کرده است.
در نتیجه مردم کمتر به پزشکان و دندانپزشکان مراجعه میکنند. از سوی دیگر در چند سال اخیر رشد پزشکان و دندانپزشکان نسبت به نرخ رشد جمعیت افزایش یافته است. برای مثال اگر تا ۲۰ سال قبل به ازای هر ۲۵ هزار نفر یک دندانپزشک وجود داشت حال به ازای هر ۵ یا ۶ هزار نفر یک دندانپزشک وجود دارد. البته ذکر عوامل فوق به معنای آن نیست که هیچ فرصت شغلی برای دندانپزشکان جوان وجود ندارد بلکه در بسیاری از شهرستانهای کشور، ایران هنوز شاهد کمبود دندانپزشک هستیم. یعنی در حالی که در بعضی از نقاط کشور به ازای هر ۲ هزار نفر یک دندانپزشک داریم، در نقاط محروم کشورمان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر یک دندانپزشک وجود دارد.
دشواریها و مشکلات تحصیل در رشته دندانپزشکی :
دندانپزشکی حرفها ی است که با کارهای عملی بر روی بیمار همراه است، بنابراین امکان انتقال بیماریهای عفونی مثل هپاتیت یا ایدز از بیمار به پزشک بسیار زیاد است و دندانپزشکان باید همواره به اصول کنترل عفونت توجه داشته باشند چون یک کوتاهی یا اشتباه میتواند برای آنها عواقب ناخوشایندی داشته باشد. همچنین یک دندانپزشک باید بطور مرتب نرمش و ورزش کند تا دچار کمردرد و پادرد مزمن نگردد.
یک جلسه مشاوره تلفنی رایگان راهنمایی برای کنکور ۱۴۰۱ میخواهید؟
آیا قصد دارید در کنکور ۱۴۰۱ شرکت کنید؟ آیا نیاز به نحوه مطالعه و برنامه ریزی صحیح دارید ؟
مایلید یک جلسه مشاوره رایگان با مشاورین دانشجوی پزشکی و دندان پزشکی ما داشته باشید؟
کافیست همین الان “کنکور ۱۴۰۱” را به ۱۰۰۰۳۴۷ پیامک کنید.
مشاورین ما با شما تماس می گیرند و شما را راهنمایی می کنند.
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید