مدیریت زمان برای کنکوری ها
مدیریت زمان از مهم ترین کارهایی است که هر داوطلب کنکور سراسری باید ابتدا در طول سال و در سر جلسه آزمون های آزمایشی تمرین کند و در آخر در سر جلسه کنکور به خوبی از اداره وقت بربیاید و سوالی نباشد که در اثر کمبود وقت موفق به پاسخ گویی آن نشده باشد. در این زمینه نکاتی را مطرح می کنیم تا به کمک این ها به راحتی زمان خودتان را مدیریت کنید.
بخش اول : مدیریت زمان سر جلسه آزمون
در این رقابت بزرگ که نامش آزمون سراسری است، تنها دانش علمی داوطلب نمی تواند عامل موفقیت او شود. زیرا زمان شما برای پاسخگویی به سوالات محدود است و ممکن است به دلیل کمبود وقت ، سوالاتی را که بلد هستید نتوانید پاسخ دهید بنابراین در اینجا دانستن اصول مدیریت زمان در کنکور بسیار کمک کننده است.
پس باید در کنار یادگیری و تمرین، به مدت زمانی که شما صرف پاسخگویی برای هر تست میکنید توجه کنید. باید به مبحث مدیریت زمان به عنوان یکی از اصلی ترین فنون موفقیت در کنکور توجه ویژه داشته باشید.
زدن تست های زماندار از مهم ترین اصول مدیریت زمان در کنکور
از مهمترین فواید تست زدن زمان دار ، افزایش سرعت و دقت و همچنین تطبیق داوطلب با شرایط زمانی آزمون سراسری است. در این صورت شما می توانید سرعت خود را نسبت به قبل سنجیده و بهبود دهید. از طرفی با تنظیم وقت تست زنی خود برای هر دسته از پرسش ها قادر خواهید بود علاوه بر سرعت ، از دقت بیشتر در پاسخگویی بر خوردار شوید.
نکته مهمی که در زدن تست های زماندار مطرح است شیوهی تمرین مناسب آن در خانه است. همانطور که می دانیم دانش آموزی که تا سال قبل در جلسات امتحان صرفا به یک درس پاسخ می داده است به یک باره باید در جلسه ی آزمونی شرکت کند که از تمام دروس پرسش مطرح می شود و زمان پاسخ گویی به آن پرسش ها نیز بسیار محدود است این رویداد سبب می شود درصد بالایی از داوطلبان در جلسات آزمون آزمایشی و سراسری دچار خستگی ذهن خود شوند که این امر سبب می شود داوطلب نتواند از تمام توانایی خود بهره مند شود. از این رو به داوطلبان توصیه می شود در منزل هم درهر نوبت حداقل سه درس را باهم تست بزنند تا علاوه بر کنترل زمان تمرین انتقال ذهنی از یک درس به درس دیگر فراهم آید تا با عادت کردن ذهنشان از خستگی آن در جلسات آزمون جلوگیری شود.
باید به این نکته نیز حتما توجه کنید که تا قبل از اینکهیادگیری شما در مبحثی کامل نشده است و تست های آموزشی مربوط به آن درس را پاسخ نداده اید ، سراغ تست های زمان دار نروید زیرا فقط موجب اتلاف وقت و انرژی شما می شود و هیچ سودی برای شما نخواهد داشت.
برای مدیریت زمان در کنکور سوالات آسان را اول پاسخ دهید
از نکاتی که می شود اشاره کرد این است که داوطلبان بهتر است برای هر درس برنامه ریزی کنند و با دید به این موضوع که به چه درصدی از هر درس نیاز دارند تعداد سوالاتی که باید جواب دهند را مشخص کنند.
بهتر است بین سوالاتی که به هیچ عنوان قادر به پاسخگویی آن نیستید رو با سوالاتی که وقت گیر هستند تمایزقائل شوید تا در صورتی که وقت اضافه آوردید بروید سراغ سوالاتی که وقتگیر بودند.
حتما در این باره علامت هایی رو مشخص کنید که این سوالات قابل شناسایی شوند بهتر است برای سوالاتی که بلد نیستید از علامت ضربدر و برای سوالاتی که نیاز به زمان بیشتری دارد علامت مثبت را بکار ببرید که در انتهای آزمون به این سوالات رجوع کنید.
با پاسخ ندادن به چند تست روحیه خود را از دست ندهید
گاهی اوقات بعضی از داوطلبان با پاسخ ندادن به چند تست روحیه خود را از دست می دهند غافل از اینکه اگر سوالات سخت باشد برای همه داوطلبان سخت است.
با محیا کردن شرایط ، مدیریت زمان در کنکور تان را بهبود دهید
داوطلبان از ابتدا در منزل سعی کنند مسائل محاسباتی در دروس ریاضی و فیزیک و شیمی را در برگه های کوچک حل کنند چرا که در آزمون سراسری کنکور فضای بسیار کمی برای پاسخ گویی به سوالات وجود دارد و داوطلبان باید آمادگی کامل برای پاسخ گویی در همین فضاهای کوچک را داشته باشند.
روش ضربدر و منفی
سوال های آزمون را می توان به ۳ قسمت تقسیم کرد :
- جواب سوال یا راه حلش را می دانید و براتون آسونه
- جواب سوال را می دانید ولی سوال زمان بر است.
- جواب سوال رو نمی دانید.
نحوه پاسخ دادن به این سوالات در آزمون :
- در حالت اول: جواب صحیح را انتخاب کرده و فورا از آن رد می شوید.
- در حالت دوم: کنار سوال یک علامت ضربدر بگذارید.
- در حالت سوم: کنار سوال یک علامت منفی بگذارید .
بدین صورت شما میتوانید وقتتان را به طور متناسب تقسیم کنید و وقتتان را برای مدت طولانی روییک سوال هدر ندهید.
روش زمان های نقصانی
در این روش از وقت هر درس یکی دو دقیقه کم کنید.تا آخر وقت برسه برای تست هایی که گذاشتید برای دور دوم.یعنی مثلا وقتی ادبیات ۲۰ دقیقه وقت دارد بعد از ۱۸ دقیقه رهایش کنید.بدین صورت در پایان دروس عمومی چیزی حدودا ۱۰ دقیقه وقت اضافه دارید که می توانید برگردیدو تست های باقی مانده را حل کنید.
بخش دوم : مدیریت زمان در سال کنکور
اگر میخواهید مانند دوستان سال گذشتهی خود موفق شوید بهتر است از هماکنون مدیریت زمان را تمرین کنید تا در آزمونهای جامع و در نهایت کنکور، آرامش بیشتر و تمرکز بهتری داشته باشید.
یکی از مهم ترین مشکلاتی که کنکوری ها با اون در این بازه از سال دست و پنجه نرم میکنند موضوعِ مدیریت زمان و کمبود اون هستش به طوری که کار به اونجا کشیده که خیلی از داوطلبان آزمون سراسری از ساعت خواب خود یک الی دو ساعت کم میکنند تا بتونن به تکالیف درسی خودشون برسن.
نگرش خود را نسبت به زمان تغیر دهید
از شما میخواهم یک کتابخانه را که ظرفیت گنجایش چندین کتاب را دارد در ذهن خود متصور بشید حالا کتاب هارو در حکم کار هایی ببینید که قراره انجام بدید و جا کتابی هارو هم زمان بدونید! تنها کاری که شما باید بکنید اینه که هر کتاب {کار} رو در جای خودش {زمان} بگذارید!
قاتلان زمان را محاکمه کنید
این مبحث خیلی مهمه به طوری که همیشه بیشترین وقت رو در کلاس های مشاورم در مورد مدیریت زمان به این مبحث اختصاص میدم!
فعالیت های یک دانش آموز چهارم تجربی داوطلب آزمون سراسری ۹۸ به شرح زیر:
- مطالعه دروس
- مشاهده تلویزیون
- اینترنت
- باشگاه
این دانش آموز اخیرا احساس میکنه که اصلا نمیتونه به درساش به صورتِ کامل برسه! اون سعی میکنه از وقت خوابش بزنه تا بتونه به درساش برسه
فرض کنید دانش آموزی هر روز ۲۰ دقیقه صرف مشاهده تلویزیون بکند! حال این عدد را صرف ۳۶۵ بکنید میکند ۷۳۰۰ دقیقه! به عبارتی ۱۲۱ ساعت! حال ما چقدر از این ۱۲۱ ساعت ها در سال داریم؟ شاید روزی ۲۰ دقیقه به چشم نیاید ولی در طول زمان میبینید چقد گسترده تر میشود؟
این دانش آموز استدلال میکند خوب من فقط روزی نیم ساعت صرف اینترنت میکنم اما این را هم حساب نمیکند که این نیم ساعت در یک سال چقدر برایش آب میخورد! فرض کنید شما فقط از وقت اینترنت و تلویزیون خود هر روز فقط ۲۰ دقیقه بزنید در سال ۱۲۱ ساعت بیشتر درس خواندید.!
قدرت نه گفتن داشته باشید
در مقابل کسانی که برای زمانِ شما نقشه کشیدند نه بگویید! این افراد میتوانند کسانی باشند که به شما تلفن میکنندیا نا خواسته واردِ محیط مطالعه شما میشوند اگر همان قانون بالایی را به حساب بیاورید اگر فقط روزی ۵ دقیقه وقت خودتان را صرفِ این موضوعات کنید در سال چقدر وقت از دست میدهید؟
کدام کار را کی انجام بدهم؟
شما باید تشخیص بدهید کدام کار را کی میتوانید خوب انجام دهید! مثلا مطالعه یک درس خاص ممکن است ساعت ۸ صبح ۲ ساعت طول بکشد اما ۴ بعد ظهر از شما ۱ ساعت وقت بگیرد فقط بخاطر اینکه شما در ساعتِ ۴ ظهر بهتر میتوانید آن کار را انجام دهید! بنابراین برنامه ریزی خود را طوری انجام دهید که هر کار را در بهترین زمانِ خود انجام دهید اینگونه میتوانید بسیار در زمان صرفه جویی کنید
محیط مطالعه خود را بهسازی کنید
گاهی اوقات به هم ریختگی محیط مطالعه و اینکه شما نمیتوانید در آن محیط کارهارا خوب انجام دهید بسیار میتواند به شما لطمه بزند! در نظر بگیرید شما هر روز ۱۵ دقیقه صرف گشتن دنبال کتاب تست بکنید! این عدد در روز نا چیز است اما اثر مرکب آن چقدر میشود؟
برای خود لیست کار های روزانه بسازید
یکی از قوی ترین تکنیک هایی که میتونه به شما کمک بکنه اینه که هر شب قبل از خواب لیست تمام کارهایی که قراره فردا بکنید رو بنویسید چه درسی و غیر درسی و قبل از خواب حتما چند دقیقه بهشون فکر کنید و متصور بشید که شما اون کار هارو فردا به بهترین نحو ممکن انجام دادید! در این صورت ضمیر نا خود آگاهِ شما فردای اون روز بهترین راه هارو برای انجام کار ها جلو روی شما میزاره.
امروز آخرین روز زندگی من است
حتما میدونید که استیو جابز مدیر افسانه ای اپل نزدیک ۴۰ سالگی سرطان گرفت و میدونست که خوب قراره بمیره! اما نه تنها اون متوقف نشد بلکه کارهای بزرگتری رو هم در اواخر عمرش انجام داد! میتونیم بگیمیکی از دلایلش استفاده بهینه از وقت بود! اون میگفت من هر روز که از خواب بیدار میشدم به آینه نگاه میکردم و میگفتم شاید امروز آخرین روز زندگی من هستش! پس روزمو چطوری سپری میکنم؟
احیا زمان های مرده
خواهیا ناخواه ما بعضی اوقات درگیر کارهایی هستیم که واقعا هم نمیتونیم از بین ببریمشون مثلا منتظر اتوبوس تاکسی بودن یا در صف انتظار پزشک و غیره! به هر حال ما باید این زمان هارو در اون موقعیت باشیم اما میتونیم اون هارو احیا کنیم! پس همیشه در این زمان های به ظاهر نا چیز سعی کنید مطالعه داشته باشید!
اولویت های خود را مشخص کنید
اولین و مهم ترین کاری که امروز باید انجام بدی چیه؟ اول اونو انجام بده! برای اینکه ما بتونیم بهترین عملکرد رو داشته باشیم باید و از خودمون راضی باشیم باید اولویت بندی داشته باشیم به طور مثال اولویت من فردا مطالعه درس هاست! خوب کدوم درس از همه بیشتر اهمیت داره و حتما باید خونده بشه؟ مثلا ریاضی! باشه از ریاضی شروع میکنیم ! کار دوم و کار سوم الی آخر…
کارهایی را به دیگران واگذار کنید
خیلی اوقات کارهایی که دیگران میتونند برای ما بکنند را ما خودمون برای خودمون انجام میدیم! میتونیم در سال کنکور از دیگران برای انجام بعضی کارها مثل خرید کتاب تست یا ثبت نام آزمون ازمایشی کمک بگیریم و اون ها این کار هارو برای ما انجام بدند و ما خودمون مطالعه بکنیم.
همیشه کار نکنید!
کار فراوان و در عین حال بدون استراحت میتونه شمارو فرسوده بکنه و بازدهی شمارو پایین بیاره بنابراین در طول روز حتما زمانی رو اختصاص بدید به اینکه بتونید استراحتی داشته باشید و تجدید انرژی کنید این تجدید انرژی نه به وسیله قرص های مختلف بلکه میتونه با یک خواب سبک انجام بگیره ! دقت بکنید خواب سبک نه اینکه خواب طولانی و به تعبیر اقای قلم چی خواب زمستانی
در طول ظهر بیشتر از نیم ساعت نخوابید وگرنه به جای اینکه انرژی پیدا کنید بیشتر کسل میشید.
نکاتی برای مدیریت زمان درس خواندن
در مطالعه کردن وسواس نداشته باشید
وسواس در درس خواندن شما را از زمانبندی خود بسیار عقب میاندازد به اینصورت که عدهای از شما مدام در این فکر هستید که آیا مطالبی را که خواندهاید به یاد داریدیا خیر و برای مرور آنها به عقب بازمیگردید.
سنگ بزرگ نشانه نزدن است
بسیاری از شما از چندین منابع کمکآموزشی برای خواندن دروس خود و تستزنی استفاده میکنید. بهتر است بهترین منابع را گزیده و برای هر کدام زمانی جداگانه اختصاص دهید و به آن برنامهریزی پایبند باشید نه اینکه تعداد زیادی کتاب گوناگون براییک مبحث یا درس استفاده کنید و زمان زیادی را از دست بدهید و آخر هم به نتیجه دلخواه خود نرسید.
برنامه مطالعه در چه زمانی باشد؟
مطالعه باید در زمانهایی انجام شود که انرژی کافی برای مطالعه وجود داشته باشد. از این رو سعی کنید تا زمان مطالعه خود را به صبحها انتقال دهید و تاجایی که ممکن است خارج از زمانهای ناهار و شام مطالعه کنید، چرا که در این زمانها مغز شما برای هضم غذا به سیستم گردش خون کمک میکند و مطالعه در این زمان ها با کارایی پایینتری انجام میشود.
همچنین مطالعه در زمانی که احساس گرسنگییا مشغله فکری دارید، به هیچ وجه توصیه نمیکنیم.
زمان را چگونه مدیریت کنیم؟
هرگز در مدیریت زمان برنامهریزی نباید عجله کنید.ابتدا مطالعه را با کمترین توان شروع کنید و سپس هر هفته مقداری زمان و یا حجم کارها را افزایش دهید.
برای مثال، اگر یک ساعت را برای درسی مانند ادبیات فارسییا دین و زندگی قرار داده اید، ساعت بعدی را به درسی مانند ریاضییا فیزیک اختصاص دهید.
حرف پایانی….
در کنکور سراسری از هر دو نفر یک نفر قبول می شود و شانس ورود به دانشگاه نزدیک هفتاد درصد است.
رقابت در کنکور زمانی اوج می گیرد که به دانشگاههای بهتر میاندیشید. بیشتر داوطلبان کنکور علاقه زیادی به رفتن در دانشگاههای بهتر را دارند.
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید