زمان صحیح تست زنی
این که بخواید یه مطلبی رو بخونید و بعد از بستن کتاب ، بلافاصله و با اشتیاق بیش از حد ، به امید یه درصده خیلی تووووووووووپ ، کتاب تستو باز کنین و از همون مطلب تست بزنین تا به قول خودتون و یا دیگران(!) ، تو ذهنتون تثبیت بشه ، متاسفانه هیچ فایده ای نداره !
یعنی در اصل ، اصلا تثبیتی در کار نیست ! این جور تست زدن فقط باعث میشه خودتون رو گول بزنین و اعتماد به نفس کاذب پیدا کنین… یعنی اساسا شما دارین ناخواسته حافظه ی بلند مدت خودتون رو تنبل و در عوض ، حافظه ی کوتاه مدتتون رو تقویت میکنین… در صورتی که در این شکی نیست که داشتن یک حافظه ی خوبه بلند مدت ، یه برگه برنده واسه کنکوری هاست …
برای تثبیت هر درسی ( اعم از دروس اختصاصی و عمومی ) باید حداقل ۵ و حداکثر n عدد سوال تشریحی کار کنین و این تنها راهه تقویت حافظه ی بلند مدت شماست ! برای تست زدن عجول نباشین… دست نگه دارین… حداقل ۲۴ ساعت بین خوندنه یه مطلب و حله تست از اون ، فاصله بندازین … در طی این ۲۴ ساعت ( و یا بیشتر ) شما این امکان رو به ذهن خودتون میدین که اطلاعات خونده شده رو ، از قسمت ” حافظه ی کوتاه مدت ” به قسمت ” حافظه ی بلند مدت ” انتقال بده… حالا چه ناقص و چه کامل… که این موضوع از نمره ی درصد شما مشخص میشه… اگه حداقل بعد از ۱ روز سراغ تسته مطلبی رفتین که روز قبل خونده بودینش و تونستین به اکثر سوال ها پاسخ صحیح بدین ، این یعنی بیشتر اطلاعات ثبت شده در ذهن شما ، به حافظه ی بلند مدت شما انتقال داده شده… پس delivery report با موفقیت ارسال شد !! اما اگه درصدتون قابل قبول نبود و حس میکنین خیلی دقیق تر از درصده ۶۰ ، خونده بودینش ، معلوم میشه که این انتقال اطلاعات ناقص صورت گرفته !
چرا مطالب در خاطرمان کامل نمی ماند؟
حالا چرا؟! مشکل واقعا کجاست ؟! آیا مشکل از پست چی بوده ؟!! یعنی اطلاعات رو کم و زیاد کرده و بعد انتقال داده ؟؟! یا از فرستنده و گیرنده ؟!
فرض کنین فرستنده حافظه ی کوتاه مدت شما و گیرنده حافظه ی بلند مدت شماست… و ذهن شما ، کار انتقال رو انجام میده ( پست چی ) …
حالا نقش شما این وسط واقعا چیه ؟!
در واقع ، شما مهم ترین نقش رو تو این جا به جایی بازی میکنین ! و نقش شما ، بسیار حساس تر از نقش های دیگه ست ! شما یک منع اطلاعاتی هستید… یعنی حافظه ی کوتاه مدت شما ، از شما تغذیه میکنه ! پس هر جور اطلاعاتی رو که شما بهش بدین ، اون هم دریافت میکنه ! چه غلط و چه درست… ناقص و یا کامل… حالا اگه نتونستین درصد خوبی کسب کنین ، مشکل نه از فرستنده و گیرنده ست ، و نه از انتقال دهنده ! مشکل از منبع اطلاعات ، یعنی از شماست ! پس شما منبع اطلاعاتیه ناقصی بودین… و یا بالعکس… اگه موفق بشین ، یعنی منبع کاملی بودین !
پس سعی کنین مطالب رو درست و دقیق بخونین… تاکیید میکنم ! نقش شما بسیار بسیار مهم و سرنوشت سازه…شما مسؤولیت سنگینی رو به عهده دارین… و وقت زیادی رو هم صرف این مسوولیت کردید و خواهید کرد ! پس حالا که این همه وقته زندگیتون رو صرفش میکنین ، لااقل درست این کارو انجام بدین… این که فقط یه مطلبی رو ۱۰ بار بخونین تا حفظش کنین ، مهم نیست… باید بفهمینش… یعنی در اصل ، تا فهمیدنی در کار نباشه ، به خاطر سپردنی هم در کار نخواهد بود !…
********************
مثالی از مفهومی خواندن برای تثبیت یادگیری
تو کتاب زیست سال سوم نوشته شده : ” پرکاری تیرویید ، سبب بی قراری ، اختلالات خواب ، افزایش تعداد ضربان قلب و کاهش وزن میشود ”
دو راه وجود داره :
راهه اول اینه که بشینین ۵ دور از روش بخونین و صرفا حفظش کنین و بسپاریدش به دست حافظه ی کوتاه مدت… که در این صورت چون علت مطلب رو درک نکردین ، منبع کاملی نیستین و از اونجایی که ذهن انسان ها هیچ پیشامدی رو بدون دلیل و منطق قبول نمیکنه ، این اطلاعات اصلا به حافظه ی بلند مدت شما ارسال نخواهد شد و …
و اما راهه دوم اینه که بیاید ریشه ای و عمقی مطلب رو بخونین و به قول معروف ، مو شکافی کنیدش !… شما باید وقتی مطلبی رو میخونین ، هر جور سوالی که ممکنه ازش مطرح بشه رو از خودتون بپرسید ! مسلما اولین سوالی که اینجا براتون پیش میاد اینه که : چرا ؟! چرا پرکاری سبب اختلالات خواب و …؟ خب… باید این طور استدلال کنین… اگه یادتون باشه صفحه ی قبلش نوشته بود : ” هورمون های تیروییدی میزان سوخت وساز را در بدن تنظیم میکنند و … “ حالا یه کوچولو که فکر کنی خیلی راحت میتونی این دو تا مطلب رو به هم ربطشون بدین ! خب وقتی مسوول سوخت وساز هستن ، یعنی اینکه میزان انرژی ای رو که در اختیار سلول های بدن قرار میگیره ، تامین میکنن ! حالا وقتی این غده پرکار باشه چه اتفاقی میفته ؟! دقیقا… انرژی بیشتری در اختیار بدن قرار میگیره دیگه ! که خب مسلما فرد پر انرژی ، تعداد ضربان قلبش نسبت به افراده عادی ، بیشتره ، بی قراره و نمیتونه آروم بگیره و یه گوشه بشینه و یا خوب بخوابه ! چون انرژی بیش از حدی داره ، پیوسته در حال جنب و جوش و فعالیت و عرق کردنه ! و وقتی همش در حال حرکت و جنبش باشه ، خب معلومه که لاغر هم میشه !
********************
کلام آخر ( زمان صحیح تست زنی )
خب حالا که با دلیل و منطق یاد گرفتیش ، به نظرت آسون تر نشد ؟!اگه اینجوری بخونی ، تا عمر داری تو ذهنت می مونه… این فقط یه مثال بود که بهت ثابت کنم این جور درس خوندن هم لذت بیش تری داره و هن پر بازده تره !! لااقل میدونی وقتت رو الکی داری تلف نمیکنی… و داری مفید و پر بازده میخونی … واسه تک تک جملاتی که میخونی ، دلیل و منطق بیار… و اینجوری ذهنت رو وادار به پذیرش همیشگیه اون مطلب کن…( البته میدونم که دروس عمومی بیشتر جنبه ی حفظی دارن… حتی درسی مثله شیمی هم پر از مطالب حفظ کردنیه… اما سعی کن ، تا اونجایی که می تونی ، عمقی و با دلیل و منطق بخونی… ازت خواهش میکنم… تا اونجا که میتونی تلاش کن… ضرر نمیکنی ! )
به امید ارسال موفقیت آمیز مطالب از ” حافظه ی کوتاه مدت ” شما ، به ” حافظه ی بلند مدت “ !! …
موفق و سربلند باشید…
مقاله: زمان صحیح تست زنی
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید