فاکتورهایی برای شکست دادن دانشآموزان سمپاد و تیزهوشان در کنکور
از قدیم گفتهاند «آهسته و پیوسته دویدنِ لاکپشتی، به از خواب خرگوشی». میدان کنکور هم همان حکایت مسابقهی لاکپشت و خرگوش است. دانشآموزان سمپاد فکر میکنند همین برای موفقیت کافیست. شاید عقب بیفتند و برعکس کسی که به تواناییاش ایمان دارد و با پشتکار گام برمیدارد میتواند از دانشآموزان سمپاد جلو بزند. هوش و پشتکار هر دو معیارهای مهمی برای کنکور هستند. اما کدام یک مهمتر است. فرد باهوش، مانند خرگوش پنجاه درصد از رقبایش جلو است اما اگر پشتکار نداشته باشد، کل مسابقه را میبازد. در مقابل، فردی که با اصل مداومت و پشتکار جلو میرود، برخلاف انتظارات به هدفش میرسد.
اما این اتفاق چطور میتواند در کنکور بیفتد؟ دانشآموزانی که در مدارس تیزهوشان نیستند چطور میتوانند در آزمون سراسری برنده باشند؟ ممکن است بگویید شانس این دو دسته با هم برابر نیست. دانشآموزان سمپاد امکانات بهتری دارند، معلمان برتری به آنان درس میدهند، مشاوران ویژهای در اختیار دارند یا برنامهریزی آنها متفاوت است. یا هزار نکتهی دیگر که نشان از نابرابری دارد اما واقعیت این است که هر دو دسته شانس برابری برای رسیدن به اهدافشان دارند. احتمالا میگویید چطور ممکن است؟ در ادامه چند فاکتور مهم را بررسی میکنیم.
۱- از تواناییهای خودتان لذت ببرید
آلبرت انیشتین چه زیبا میگوید «همه باهوش هستند اما مشکل زمانی به وجود میآید که از ماهی انتظار داشته باشید از درخت بالا برود، و او تمام زندگیش فکر میکند که احمق است.»
بزرگترین مشکل زمانی به وجود میآید که خودتان را پایینتر از دیگران ببینید یا اینکه شما به اندازهی دیگران باهوش نیستید. امروزه ثابت شده است که چیزی به نام باهوش یا کماستعداد وجود ندارد. نظریهی جدید هوشهای چندگانه است که به هشت قسمت مختلف تقسیم شده است. برخلاف باور نظام آموزشی قدیم، کسی که در ریاضیات نسبت به همکلاسیهایش ضعیفتر است، کماستعداد نیست بلکه در زمینههای دیگری باهوشتر است.
احتمالا دیدهاید کسانی که استعداد خوبی در فوتبال دارند و همیشه ستارهی تیم هستند. این افراد هوش جنبشی بالایی دارند و ممکن است هوش موسیقیایی کمتری نسبت به یک آهنگساز داشته باشند.
دانشآموزان سمپاد در محیطی درس میخوانند که دائم تشویق میشوند، نتیجهی تواناییهایشان را میبینند و نقاط قوتشان را قویتر میکنند. اکنون نوبت شماست که توناییهای خودتان را ببینید.
یادتان باشد شما بهترین الگوی خودتان هستید. چه زمانی که نتیجه نمیگیرید و چه زمانی که از خودتان رضایت دارید. فقط سعی کنید دائماً چیز بهتری از خودتان ارائه کنید.
۲- کمالطلبی را کنار بگذارید
در یکی از جبهههای جنگ جهانی دوم از یک ژنرال آلمانی پرسیدند راز موفقیت شما نسبت به قوای فرانسوی چه بود. جواب داد: آنها سعی میکردند بر تمام منطقه مسلط باشند، ولی ما فقط چند نقطه را انتخاب کردیم. ما تلاش کردیم در همان چند نقطه بهترین باشیم.
کمالطلبی یکی از نکتههای منفیست که در بعضی دانشآموزان وجود دارد. برتری قطعی در تمام زمینهها ممکن نیست. اگر چنین تصوری از خودتان داشته باشید یا از شروع کار بزرگ میترسید یا آن را نیمهتمام میگذارید. بهترین کار این است که انتخاب درستی داشته باشید و در همان زمینهها نسخهی برتر خودتان را ارائه دهید. مثلا شما در درسهای عربی و ادبیات فارسی قوی اما در زبان انگلیسی ضعیف هستید. خوب ادبیات و عربی را بخوانید و بر بیشتر قسمتها مسلط شوید و چند مبحث از زبان انگلیسی را انتخاب کنید و یاد بگیرید. به این صورت، شما هم نقاط قوتتان را نشان میدهید و هم نقاط ضعفتان را جبران میکنید.
عامل موفقیت شرایط و امکانات نیستند. این عوامل میتوانند تفاوت ایجاد کنند اما ضامن موفقیت نیستند. احتمالاً دیدهاید افرادی را که در همهی کلاسهای فوقبرنامه ثبتنام میکنند و تمام کتابهای کنکور را تهیه میکنند، اما نمیتوانند عملکرد خوبی داشته باشند. اگر بهترین شرایط امکانات مهیا باشد و خودتان نخواهید به سمت هدف بروید، چیزی عایدتان نمیشود. پس در درجهی اول ارادهی خودتان مهم است و انتخابهایی که برای رسیدن به هدفتان میکنید.
۳- زمان محدودیت نیست، فرصت است
دانشآموزان سمپاد تمایلی ندارند تماموقت درس بخوانند. مشاورین آنها را به برنامهریزی هدفمند تشویق میکنند و در کنار آن به سایر برنامههایشان میرسند.
بهطور کلی از برنامهریزی جامع و کامل استفاده کنید. یعنی هدف دور و نزدیک داشته باشید. شما میدانید مثلا تا پایان پاییز زیست دوم را تمام میکنید. همچنین برای رسیدن به آن میدانید تا آخر هفته چه میخوانید یا امروز چه درسی را مطالعه میکنید. عملکرد روزانهتان را یادداشت کنید و آخر ماه آنها را بخوانید. هیچ مشاوری نمیتواند مثل خودتان درباره عملکردتان قضاوت کند.
۴- هدفتان را مشخص کنید
مشاورین، دانشآموزان سمپاد را تشویق میکنند که برای یک هدف درس بخوانند. برای مثال شما میخواهید در رشتهی میکروبیولوژی قبول شوید. تمام ساعاتی که درس میخوانید، به این رشته فکر میکنید و اشتیاق شما برای پیروزی چند برابر میشود.
توجه به یک هدف، به جای چندین هدف، انگیزهی بیشتری به شما میدهد و همچنین تمرکزتان را افزایش میدهد.
علاقهتان را متناسب با نیازتان پیدا کنید و به سمت آن گام بردارید. یادتان باشد انتخابهایتان واقعی باشد. برای مثال اگر علاقهای به درس زیستشناسی ندارید و درصدهایتان هم پایین است، انتخاب رشتهی پزشکی چندان متناسب با شما نیست. هدف را براساس تواناییتان انتخاب کنید و نیازهای این رشته را بسنجید.
تنها رقیب شما، خودتان هستید. پس هرروز یک قدم جلوتر باشید. از مطالعه ۳ حلقه موفقیت هم غافل نباشید:
مقالات خواندنی:
پشت کنکوریهای کنکور ۹۹ دوباره اشتباهات گذشته را تکرار نکنند!
۸ نکته طلایی جهت ایجاد انگیزه برای درس خواندن در کنکور
راههای تقویت حافظه برای درس خواندن جهت موفقیت در کنکور
خواندن برای کنکور در ۹۰ روز / تکنیکها و تاکتیکها
کنکوری خواندن را یاد بگیرید و در کنکور ۹۹ رتبه زیر ۱۰۰ شوید.
کنکوریها بخوانند و ۱۰ نکتهای را بدانند که رقیبانشان نمی دانند!
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید