نحوه سوال طرح کردن سازمان سنجش و تراز مشترک نظام قدیم:
موردی که در آزمون کنکور ۹۸ لحاظ شد و با واکنشهای زیادی، بیشتر از طرف داوطلبان نظام قدیم مواجه شد تراز مشترک نظام قدیم و نظام جدید بود که با اعتراضات زیادی بیشتر از سوی نظام قدیمیها روبرو شد.
اطلاعیه سازمان سنجش بعد از آزمون کنکور ۹۸ درمورد تراز مشترک نظام قدیم:
در کنکور ۹۸ نمرات دو گروه داوطلبان نظام قدیم و نظام جدید تراز شده و گزینش بصورت رقابتی براساس نمره کل نهایی در زیرگروه مربوطه و سایر ضوابط آزمون سراسری انجام میشود. به عبارت دیگر ظرفیت مجزا برای داوطلبان نظام سالی واحدی، ترمی واحدی یا نظام قدیم یا نظام جدید ۳-۳-۶ تخصیص داده نمیشود.
البته لازم به ذکر است که قبل از برگزاری آزمون قرار شد در آزمون سراسری ۹۸، سنجش داوطلبان با دو آزمون جداگانه، در دو مجموعه سوال انجام شود.
یعنی برای داوطلبان نظام قدیم سوالات جدا و برای داوطلبان نظام جدید نیز سوالاتی جدا طرح شود. همچنین از مباحث مشترک دو نظام آموزشی قدیم و نظام جدید(۳-۳-۶) سوال یکسان طرح شود.
البته خود این اطلاعیه ابهاماتی را به دنبال داشت از جمله اینکه چطور تراز نمرات خام هر درس و گروه با هم محاسبه خواهد شد، اما در مرحله بعدی قرار نیست تراز داوطلبان نظام قدیم و نظام جدید به صورت جداگانه اعلام شود و هم ترازی برای آنها لحاظ خواهد شد!
آیا مشکل کنکور امسال به تراز مشترک نظام قدیم و نظام جدید ختم شد؟
تراز مشترک نظام قدیم با نظام جدید تنها مشکل داوطلبان، به خصوص نظام قدیمیها نبود. برای مثال: سیاستهای همترازی و نحوه طرح سوالات با اعتراضات بسیار شدید از سوی نظام قدیمیها روبرو شد که احتمال و البته امید میرود در این زمینه رسیدگی جدی شود که خدای ناکرده حقی از عزیزان ما ضایع نشود.
دردسرهای تراز مشترک نظام قدیم و شوکی برای داوطلبان نظام قدیم:
همانطور که گفتیم سازمان سنجش بعد از برگزاری کنکور ۹۸ در اطلاعیهای از هم تراز بودن داوطلبان نظام قدیم و نظام جدید در کنکور ۹۸ خبر داد، که با اعتراضات زیادی مواجه شد.
دلیل اعتراضات:
۱-عدم یکسان بودن شرایط داوطلبان نظام قدیم با نظام جدید:
برای مثال: درسی مانند زیست شناسی در رشته علوم تجربی برای داوطلبان نظام قدیم ۶۶۰ صفحه است در حالی که برای داوطلبان نظام جدید ۴۶۰ صفحه.
۲- عدم یکسان بودن سطح سوالات:
بسیاری از دبیران دروس مختلف به این مطلب اذعان کردند که سطح سوالات در نظام قدیم پیچیدهتر و سختتر از نظام جدید بود.
۳- عدم بودجهبندی در طراحی سوالات نظام قدیم:
این در سالهای قبل یک مورد مشخص بود؛ به این معنا که همیشه مشخص بود که از هر فصل چه تعداد سوال میآید؛ ولی در سال ۹۸ ملاک سازمان سنجش روی نظام جدید قرار گرفت و کتب نظام جدید را برای طراحی سوالات چه از نظر تعداد سوالات چه از نظر سطح سوالات قرار داده بود. بنابراین هم تراز کردن دو نظام آموزشی، به نظر منطقی نمیآید و هر داوطلب باید براساس نظام خود مورد ارزیابی قرار بگیرد.
آیا تراز مشترک نظام قدیم برای نظام جدیدیها هم دردسرساز شد؟
همتراز شدن تنها به داوطلبان نظام قدیم آسیب نمیزند چراکه نظام جدیدیها هم معتقدند کتابهایشان جدید بوده و معلمها تسلط کافی بر آنها نداشتند و کتابهای تست قوی هم در دست نداشتند و خواهیم دید که همتراز شدن به نظام جدیدیها هم ضرر زد.
نظر سازمان سنجش به اعتراضات داوطلبان نظام قدیم:
ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش درباره منابع سوالات مشترک کنکور ۹۸ نظام قدیم و نظام جدید(۳-۳-۶) اظهار کرد، سوالات متناسب با هر درسی طراحی شده بودند و منابع سوالات مشترک کنکور ۹۸ برای هر درس پیش از برگزاری آزمون به داوطلبان اعلام شده بود و آنها باید بر اساس جدول درسی مشخصی از منابع درسی مشترک کمک میگرفتند. وی افزود داوطلبان نظام قدیم میدانستند منابع دروس کدامند، زیرا تمام منابع قبلا مشخص شده بودند.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت که اقدام سازمان سنجش در تهیه سوالات مشترک نظام جدید و نظام قدیم در کنکور ۹۸ کاری علمی و منطقی بوده که با همترازی صورت گرفته حتی تراز داوطلبان نظام قدیم هم افزایش پیدا کرد.
میرحمایت میرزاده در واکنش به اعتراضات، اظهار کرد: با توجه به نامهها و پیامکهای رسیده به نمایندگان، کمیسیون آموزش جلسهای را با حضور رییس سازمان سنجش برای بررسی دلیل طراحی سوالات مشترک نظام قدیم و نظام جدید برگزار کرد. توضیحات آنها این بود که این کار علمی بوده و همترازی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: آقای خدایی با دلایل، آمار، ارقام و به تفکیک رشتهها در استانها و شهرستانها توضیحاتی را ارائه داد و تاکید بر این بود که همترازی صورت گرفته است، کاری که براساس شاخصها و اصول علمی انجام شده. توضیحات آنقدر دقیق بود که در کمیسیون معترضی نداشت.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پایان گفت که غیر از همترازی و تهیه سوالات مشترک راه دیگری برای داوطلبان نظام قدیم وجود نداشت البته که بیشتر اعتراضات مربوط به رشتههای تجربی بود که باید برای آن فکر دیگری شود ولی در نهایت کار صورت گرفته غیرعلمی، غیرمنطقی و غیرقانونی نبوده و بعید است که نتایج تغییر کند.
پاسخ وزیر علوم به معترضان نظام قدیم کنکور سراسری:
منصور غلامی در مورد اعتراضات داوطلبان نظام قدیم به سوالات کنکور۹۸ گفت: داوطلبان ورود به دانشگاهها مطمئن شوند که نمراتشان تعادل دارد و متناسب با تحصیلات آنها است. سازمان سنجش آموزش کشور برای طراحی سوال، مخازن سوال دارد.
غلامی خاطرنشان کرد: معمولاً انتخاب سوال برای هر آزمون به صورت تصادفی از این منابع سوال صورت میگیرد و اشخاص سوال را برای قرار گرفتن در دفترچه آزمون انتخاب نمیکنند بلکه سیستم نرم افزاری این انتخاب را انجام میدهد و به صورت تصادفی، سوالات دروس مربوطه برای نظام قدیم و جدید در دفترچه سوالات در نظر گرفته میشود.
وزیر علوم تاکید کرد: اگر داوطلبان کنکور تک نظام هم باشند باز هم این سوالات برای همه آنها طراحی و استفاده میشود. اینکه گروهی بگویند سوالات ما سختتر از گروه دیگر بوده است قابل اثبات نیست و ادعا است. وی گفت: زیرسوال بردن نتایج آزمون به این بزرگی غیر از اینکه تضعیف روحیه افراد را به دنبال دارد، شبهه در ذهن جوانان و احساس بیعدالتی ایجاد میکند.
البته ما گفتهها و اظهارات رئیس سازمان سنجش و وزیر علوم را هرگز زیرسوال نمیبریم زیرا اظهارات آنها کاملا درست است ولی جوابی به تمام اعتراضات نیست و این کاملا مشخص است.
در پایان لازم به ذکر است:
تراز مشترک نظام قدیم تنها مشکل کنکور ۹۸ بوده و سازمان سنجش خود از هم اکنون اعلام کرده که از سال ۹۹ به بعد ملاک طراحی سوالاتش را بر نظام جدید قرار خواهد داد.
مقالات خواندنی:
اگر در رشته دلخواه خود قبول نشدیم چه کار کنیم؟ (سربازی+ تغییر کتابها+ نظام جدید)
ویژگیهای بهترین مشاور کنکور و ۱۳ ویژگی که یک مشاور را در بین شلوغی برجسته میکند.
چگونه مشاور کنکور باعث پیشرفت درسی دانشآموزان میشود؟
کنکوریها چگونه سلامتی خود را حفظ کنند؟ | ۱۲ توصیه از مکتبستان
دانلود جزوه کنکور برای همه دروس
برای دانلود جزوات سایر دروس روی جزوه کنکور کلیک کنید